Phila Slag & Vlag verbindt muziek en zorg

Stichting Philadelphia en Color Guard Nederland roepen op om meer “G-Groepen” binnen verenigingen op te zetten

455
0

Dit jaar betraden voor het eerst mensen met een verstandelijke beperking de wedstrijdvloer tijdens een CGN contest in Leeuwarden en op de landelijke kampioenschappen van Color Guard Nederland in Eindhoven. De slagwerkgroep Phila Slag en de dansgroep Phila Vlag oogsten staande ovaties. Philadelphia en Color Guard Nederland roepen op om in het hele land speciale teams van mensen met een beperking op te richten. “Omdat cliënten met muziek en optreden groeien als mens.” licht Esther Primowees, directeur Expertise en Onderzoek van Philadelphia toe.

Naast cliënten van Philadelphia doen ook enkele cliënten van Talant en JP van den Bent mee aan Phila Slag & Vlag. Vanaf januari oefenden zij elke dinsdagavond in een sporthal in Sneek. Het optreden op 24 maart in Eindhoven vormde de kers op de taart voor de deelnemers. Zij oogsten een staande ovatie van het meer dan 1.000-koppige wedstrijdpubliek!

Nog meer speciale teams in aantocht
Met het optreden van Phila Slag & Vlag tijdens de competitie van Color Guard Nederland betraden voor het eerst mensen met een verstandelijke beperking de wedstrijdvloer. Het voornemen is dat cliënten die nu meededen, lid worden van de lokale muziekvereniging. Zowel CGN als Philadelphia hoopt dat het initiatief overslaat naar andere regio’s. Zodat muziekverenigingen samen met zorginstellingen in het hele land speciale teams voor mensen met een beperking op gaan zetten. De eerste muziekverenigingen hebben hun interesse al getoond.

Effecten van muziek en optreden
Esther Primowees, directeur Expertise en Onderzoek bij Philadelphia, is vanaf het begin groot voorstander van Phila Slag & Vlag. Zij legt uit wat muziek betekent voor mensen met een verstandelijke beperking: “Muziek heeft een gunstige uitwerking op zowel het lichaam als het brein. Muziek kan helpen om emoties te uiten, op te wekken of te versterken. En als je samen muziek maakt, kom je makkelijk met elkaar in contact. Zo kan muziek verbinden en sociale interactie stimuleren. Bovendien leidt samen oefenen en toewerken naar een optreden tot veel waardering. Die positieve ervaringen dragen bij aan een goed zelfbeeld en maakt dat cliënten steviger in hun schoenen staan. Tijdens zo’n optreden zie je hen gewoonweg groeien als mens. Dat is echt prachtig. Het applaus zullen ze niet snel vergeten.”

Volop enthousiasme en passie
Jelle Roeper is projectleider van Color Guard Nederland (CGN), de organisatie die indoor wedstrijden, opleidingen en clinics voor muziekverenigingen organiseert. Hij is mede-initiator van Phila Slag & Vlag en begeleidde zelf de slagwerkgroep: “De effecten van muziek en de passie van de deelnemers zijn indrukwekkend, een plezier om aan mee te werken. CGN wil de maatschappelijke horizon verbreden. Zo kwamen we al snel tot dit fantastische idee. Zonder het enthousiasme en de hulp van de lokale zorgverleners en vrijwilligers was het niet geworden wat het nu is.”

Contact
Heeft jouw muziekvereniging interesse om een speciale groep voor mensen met een beperking op te richten, neem dan tijdens kantooruren contact op met:

Color Guard Nederland
E: info@colorguard.org
T: 0848 – 67 60 16

Phildelphia Zorg
www.philala.nl