Showband Marum organiseert tientjesactie voor trip naar WK in Calgary
Veertig leden en begeleiders van Showband Marum vertrekken op 1 juli naar het Canadese Calgary, omdat de band meedoet aan het Wereldkampioenschap voor showkorpsen van de muziekbond WAMSB. Met deze 11-daagse reis is een investering van meer dan 50.000 euro gemoeid. De leden hebben zelf het grootste bedrag neergelegd, maar de vereniging houdt nu een tientjesactie om de kosten zoveel mogelijk te drukken. “Helaas zijn we geconfronteerd met extra kosten, die we niet hadden kunnen voorzien. We hopen dat familie, vrienden, oud-leden, inwoners van Marum en andere fans ons een klein beetje willen steunen in het waarmaken van deze droomreis”, zegt muzikant Matthijs van
Houten.

De vereniging is al maanden bezig met het organiseren van de reis. De organisatie kon echter pas een maand geleden duidelijkheid geven over de slaaplocatie en de huur van instrumenten. “Helaas zijn we genoodzaakt om toch van een andere slaapaccommodatie gebruik te maken, maar dit kost meer geld dan wat we hebben begroot”, legt Matthijs uit.
“We hebben nu een slaapplaats voor tien nachten op de universiteitscampus in Calgary, vlaknaast het Olympische schaatsstadion. In totaal gaat het echter wel om een bedrag van zo’n 4.000 euro dat op dit moment nog niet gedekt is. Alle leden hebben zelf al zo’n 1.400 euro betaald. We kunnen niet van ze vragen om nóg eens honderd euro te betalen. Sommige families gaan met meerdere leden die kant op.”

Tientjesactie
De vereniging heeft een tientjesactie bedacht, waarbij de leden op zoek gaan naar een flink aantal donaties van één, twee, drie of vijf tientjes. “Met een tientje sponsor je al de extra kosten voor een slaapplaats van een lid per nacht”, zegt Matthijs. “Met een donatie van twee tientjes lever je een bijdrage aan het ontbijt voor de hele club. Voor drie tientjes kunnen we de leden een lunch bezorgen. Iedereen die vijf tientjes doneert, helpt ons enorm met het verzorgen van het diner voor de leden.”

“We hopen op deze manier genoeg geld op te halen om de kosten voor de leden te kunnen drukken. Iedereen die twee tientjes of meer doneert, wordt persoonlijk bedankt in vlogs die de leden gaan maken tijdens de trip. Die vlogs zijn te volgen via de sociale media van de band. Als iemand ons sponsort met vijf tientjes, dan sturen we die vanuit Calgary een leuke ansichtkaart!”, aldus Matthijs. “Deze trip is voor ons echt een droomreis. Showband Marum trad nog nooit op buiten Europa. Ik hoop dan ook dat een hoop oud-leden ons willen steunen. Als er bedrijven zijn die een bijdrage willen leveren, dan mogen ze ook contact opnemen. We willen dan ook wel nadenken over een ludieke tegenprestatie.”

Iedereen die een donatie wil doen, kan geld overmaken op rekeningnummer NL35 RABO 0326 9398 65. De vereniging zou het wel leuk vinden als ze via een mailtje (calgary@showbandmarum.nl) een bevestiging krijgen van de donatie, zodat ze de donateurs dus persoonlijk kunnen bedanken.

ODSC en repetities
De band repeteert op dit moment hard om in Calgary zo goed mogelijk voor de dag te komen. Op 15 juni wordt de show getest tijdens het Open Dutch Showcorps Championship in Assen. Daarna volgen er nog flink wat repetities, voordat de band op 1 juli afreist naar Canada. Op het programma staat deelname aan de beroemde Calgary Stampede Parade. Daarna probeert de band zich te plaatsen voor de finale. “We hebben het deelnemersveld inmiddels gezien en een finaleplek moet mogelijk zijn.”

Op donderdagavond 27 juni is er een uitzwaairepetitie op het  evenemententerrein, achter op het sportcomplex in Marum.