Vele korpsen werken toe naar de “opening” van het seizoen wat traditiegetrouw op Koningsdag is. Elke vereniging heeft zijn eigen manier van presenteren van hun product aan de lokale bevolking waarmee zij komend jaar de taptoevelden gaan betreden. Zo zijn er de afgelopen weekenden diverse presentaties gehouden in het land. Veel korpsen zijn ook nog bezig met instructie weekenden waar ze aan het eind hun verrichtingen presenteren. Onlangs was ik uitgenodigd door March & Showband Rheden. Zij presenteerde een sneak preview van hun show welke in première gaat op 1 juni op de taptoe in Woerden.

Wat als eerste opvalt is dat er een rij rode stoelen staan aan de rand van het veld. En doet mij meteen denken aan de show van een korps uit het noorden van het land die daar tijdens het WMC goed mee gescoord hebben. Het lijkt een show en concert op een taptoe terrein waarin de stoelen een rol spelen. De mooie ballad die het korps dan speelt in de show komt zittend dan ook heel mooi tot zijn recht.

In de komende weken zal de afwerking moeten plaats vinden olv het instructie team: Rene Ranzijn, Pascal Melse, Marc Gouswaart en dirigent Eric Westerink. Het proces is gestart met input van leden. Hieruit zijn diverse thema’s gekomen waar uiteindelijk “musical” uit gekozen is. Een aansprekend thema. Musicals zijn vandaag de dag populairder dan ooit.

De muziek wordt door iedereen herkend. René Leckie kreeg de opdracht uit opgegeven musicals een arrangement te schrijven dat March & Showband Rheden als een jasje gegoten zit. Hierin is Leckie meer dan geslaagd. René Ranzijn heeft op zijn beurt een passend en aansprekende choreografie geschreven.

Dit samen heeft geleid tot voor een March & Showband Rheden uniek product. Met veel plezier is hieraan gewerkt de afgelopen maanden. In het bijzonder opende MSR op zondag 15 april opende haar deuren.

Belangstellenden konden een kijkje komen nemen op de showrepetitie. Dit voor een demonstratie om te beleven hoe een showrepetitie van MSR eraan toe gaat en voor een sneak preview van het showproduct tot dusver. Van deze uitnodiging is gretig gebruik gemaakt door oud-leden, rustende leden, ereleden, dorpsgenoten en collega-muzikanten van andere verenigingen.

De complete show is als volgt opgebouwd:
Les Miserables (Look down) * Sound of Music (My favorite things) * Xanadu * Joseph (Opener)* Chicago  (All that Jazz) * Singing in the Rain * Revue “Fosse” * Sing Sing Sing * West Side Story (Somewhere)*  Chess (Anthem)* Queen (We will rock you) * Chorus line Finale * Mary Poppins (Chim Chim)*   Les Miserable * Chorus line Finale.

Wat er verder nog voor verrassingen in deze show komen blijft nog even afwachten.

March & Showband Rheden is wel een vernieuwende weg ingeslagen door ook theater gaan brengen op taptoes.

John van Alebeek