Op 3 december 1818 werd het Koninklijk besluit “Nationale Militie” getekend door de eerste Koning der Nederlanden, Willem I, en was de Nederlands militaire muziek een feit. Dit jaar vieren we 200 jaar Militaire Muziek in het Koninkrijk der Nederlanden. In die 200 jaar hebben er vele militaire korpsen bestaan. Na de Tweede Wereldoorlog zijn veel korpsen gevormd en gevuld met dienstplichtige muzikanten. In 1991 is de dienstplicht opgeschort en zijn de dienstplichtige fanfare-, trompetter- , tamboer- en Jachthoornkorpsen helaas opgeheven en zijn de overige militaire beroeps – en reservistenorkesten gereorganiseerd.

In de afgelopen jaren zijn door particuliere initiatieven een aantal korpsen weer opgericht als reünisten- of vrijwillig orkest. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de oude uniformen en ceremoniële tenues. Sinds een aantal jaren heeft defensie beleid ontwikkeld om deze korpsen kwalitatief en qua bezetting zo veel mogelijk authentiek te laten zijn en daar een goedkeuring aan te geven met een convenant. De door defensie erkende korpsen kunnen op die wijze een verantwoorde militaire uitstraling tonen en zijn daarmee een visitekaartje
voor defensie. Hiermee wordt tevens de traditie en historie van de (voormalige) regimenten eer aan gedaan.

Natuurlijk is de viering van 200 jaar militaire muziek niet compleet zonder optreden van de reünisten- en vrijwillige muziekkorpsen. Op initiatief van de International Military Music Society (IMMS), een vereniging van liefhebbers van de militaire muziek, is de aanzet gegeven tot het organiseren van een Traditionele Taptoe in het kader van het jubileum 200 jaar Militaire Muziek.

Voor de taptoe is gekozen voor een historische en aansprekende locatie, het Binnenhof in Den Haag. Deelnemers zijn alle door defensie erkende reünisten- en vrijwillige muziekkorpsen. Het is een uniek evenement, want het is nog niet eerder voorgekomen dat deze korpsen gezamenlijk in één evenement te zien
en te horen zijn. Deze bijzondere taptoe vindt plaats na afloop van de Nederlandse Veteranendag, op zaterdagavond 29 juni 2019 om 20.00 uur.

Het programma van TAPTOE BINNENHOF is opgebouwd uit de traditionele taptoe elementen als openingsfanfare, finale met koraal, taptoesignaal en volkslied. Daarnaast zijn er individuele optredens van de diverse orkesten en een gezamenlijk massaal optreden van de tamboerkorpsen. Hierbij wordt door de twee gardekorpsen eveneens aandacht gegeven aan het jubileum 190 jaar Garde Grenadiers en Jagers.
De deelnemende korpsen zijn:
• Traditioneel Jachthoornkorps Garde Jagers
• Traditioneel Tamboerkorps Garde Grenadiers
• Historisch Tamboerkorps Koninklijke Marechaussee
• Vrijwillig Fanfarekorps der Genie
• Reünie orkest der Artillerie
• Vrijwillig Muziek- en Tamboerkorps van de Verbindingsdienst
• Reünie orkest Regiment van Heutsz
• Dutch Military Pipes and Drums “Falcon Guards”

Het Binnenhof is in principe vrij toegankelijk tot een maximaal aantal bezoekers. Er is een beperkt aantal staanplaatsen langs de dranghekken tussen de tribunes. Wilt u zeker zijn van toegang en een zitplaats dan is er een speciale tribune beschikbaar. De tickets kunnen worden besteld via www.eventbrite.nl.

Taptoe Binnenhof, Mede mogelijk gemaakt door Stichting Nederlandse Veteranendag, Gemeente Den Haag en Prins Bernhard Cultuur Fonds