Fokko Tolsma, trombonist bij Bicycle Showband Crescendo, zal op 22 juli voor de tiende keer deelnemen aan het Wereld Muziek Concours (WMC) te Kerkrade. Een unicum waarbij de eerste deelname al plaatsvond in 1966.

Destijds zette hij bij Fanfare Crescendo zijn eerste musicerende stappen. Hierna zouden er nog vele hoogtepunten worden bereikt met deze vereniging. Tolsma zou daar zelf een grote bijdrage aan leveren bleek later.

Als 17 jarige jongeling liep hij in 1966 over de sintelbaan van stadion Kaalheide. De eerste mars die Crescendo ten gehore bracht was de mars ‘Castell Coch’. Dit was zowel voor Tolsma als Crescendo een bijzondere belevenis. Zij behaalden een derde prijs in de eerste divisie met een aantal van 82 punten.

Crescendo zat in 1973 in een dip, en Tolsma kwam toen met een idee dat later een gouden greep bleek te zijn. Op 1 april besloten hij en zijn collega muzikant Ytsen van der Velde met hun instrument op de fiets te stappen. Vanaf dat moment was het Wielrijdersmuziekkorps Crescendo geboren. Met dit concept werd in 1974 voor het eerste meegedaan aan het WMC.

Tolsma had deze mijlpaal al eerder kunnen behalen, maar vanwege zijn loopbaan moest hij twee eerdere edities van het WMC laten schieten. Tolsma, van origine een boerenzoon, werkte in het agrarisch onderwijs. Hij was betrokken bij vele projecten in binnen- en buitenland, waarbij boeren werden geadviseerd.

De hoogtepunten die Crescendo in alle jaren heeft meegemaakt, zijn door Tolsma gevangen in zijn boek ‘Dorpsfanfare verovert de wereld’. Tevens zorgde hij ervoor dat er in 2005 een documentaire over Crescendo werd gemaakt. Hierin werd Crescendo gevolgd tijdens hun reis naar Japan en deelname aan het WMC. Dat jaar werd de eerste prijs gewonnen en de dagprijs mee naar huis genomen.

Een mooi verhaal. Maar toch nog niet het slot. Ook Greet en Tjipke Nieuwland zullen voor de tiende keer het WMC veld betreden. Bicycle Showband Crescendo zal met bravoure en een bak aan ervaring zaterdag het Parkstadstadion inrijden. Tolsma en de Nieuwlands kunnen na deze editie met trots vertellen dat zij tienmaal op het veld hebben gestaan en gereden, het veld van het WMC. Dan is het WMC-verhaal uit Opende helemaal compleet.