Een theatershow met zestien acts van werelds niveau. Proud on Stage verrast op zaterdag 26 oktober het publiek met een afwisselend programma met show, muziek, zang en dans. Zangeres Do betreedt samen met een fanfare, vijf topshowkorpsen, dansgroepen, een popkoor en tal van andere acts het podium van Theater De Lawei in Drachten. “Proud on Stage is de opvolger van de ooit zo succesvolle Taptoe Leeuwarden”, legt artistiek leider Piet van Houten uit. “We hebben besloten om het theater op te zoeken. Om een nieuw en jong publiek te bereiken mag het allemaal wel wat hipper en sneller. Dat proberen we met Proud on Stage te bereiken.”

Uiteindelijk hoopt de organisatie van Proud on Stage dat het publiek meer dan 2,5 uur lang geboeid op het puntje van z’n comfortabele theaterstoel zit. “De oorsprong van onze organisatie ligt in de Taptoewereld”, zegt Piet van Houten. “We probeerden in Leeuwarden altijd zogeheten tussenacts te programmeren. Tegenwoordig zie je wereldwijd een trend waarbij shows steeds korter worden. Kijk naar het Indoor Percussion en Indoor Winds circuit. Maar ook naar de opbouw van het programma bij de Internationale Taptoes in Basel en Edinburgh. Waarom is Top Secret ook zo succesvol met hun show van pakweg zes minuten? De wereld verandert, maar in showkorpsenland Nederland blijven we een beetje achterlopen. Taptoes zijn vaak langdradig, mede ook door de lengte van de shows. Het publiek wordt er meestal niet jonger op.”

‘Het mag allemaal wel wat hipper en sneller om een nieuw publiek te bereiken’

“Wij proberen daar in ieder geval een beetje verandering in te brengen. Door verschillende kunstvormen samen te brengen op één podium en nieuwe ontwikkelingen in de showkorpsensector voor het voetlicht te brengen. We bieden het publiek dus niet een opeenstapeling van verschillende optredens. Regelmatig hebben we crossovers van de verschillende deelnemers. De shows zijn korter en sneller. Zonder ellenlange op- en afmarsen en een traditionele finale. Wel met een interessant en zeer afwisselend programma met korte items. Je verveelt je geen moment”, aldus Van Houten.

Crossovers
De opening van Proud on Stage wordt een samenwerking tussen Traditional Collective, T-Brass Sneek, zangeres Jody Berghuis en Dansen in Friesland (DIF). “We laten meteen zien wat er mogelijk is door krachten te bundelen”, zegt Van Houten. Daarnaast treedt zangeres Do, bekend van haar grote hit Heaven, tijdens Proud on Stage op met de Jouster Fanfare en zingt ze ook nog een duet met Pieter van der Zweep. “Onze slotact is ook heel bijzonder. Hierin bundelt de Jouster Fanfare de krachten met de winterguardgroep Advanced Sneek en een van de beste popkoren van het land: Dekoor Close Harmony. Ze brengen het nummer ‘Simple Gifts’ ten gehore.”

Van Houten: “We zijn trots dat Dekoor weer naar Leeuwarden komt. In 2016 was hun optreden tijdens Proud on Stage volgens de Leeuwarder Courant een van de culturele hoogtepunten van het jaar. Vorig jaar werden ze wereldkampioen Pop & Jazz bij de World Choir Games. Dansgroep Oxygen valt in diezelfde categorie. Ze wonnen het tv-programma Dance as One en scoren op WK’s alleen maar podiumplaatsen en ze pakken titels. Ze komen tijdens Proud on Stage twee keer op de vloer te staan. Pure klasse!”

Een flink deel van het programma wordt gevuld met bijzondere optredens van top-showkorpsen. Zo laat PASVEER (Leeuwarden), onderdeel van Pasveerkorpsen Leeuwarden, hun spraakmakende show Metanoia zien. Na het WMC-succes, wonnen ze met deze show ook elke wedstrijd waaraan de speciale projectgroep meedeed. Ook Marsparadekampioen Takostu komt naar Proud on Stage. Samen met DVS Katwijk en Flora Band Rijnsburg, de WMC-kampioen Mars, passen ze hun normale veldshow zo aan, dat die op de theatervloer past. “Het publiek zit er dan met hun neus bovenop”, aldus Van Houten.

“Bijzonder wordt het enthousiaste en aanstekelijke optreden van Advendo Slag en Vlag, dat bestaat uit ongeveer 35 leden met een verstandelijke beperking. We willen inclusief zijn! De Sternse Slotlanders uit Franeker en NFPC Dokkum zullen een demonstratie geven van het nieuwe fenomeen ‘drumbattle’. De Jouster Fanfare treedt los op en is onderdeel van de afsluiter van de theatershow: ‘Simple Gifts’.

“Met Proud on Stage willen we het publiek ook laten ervaren op welk werelds niveau talentvolle amateurkunstenaars musiceren, performen, zangen en dansen. Tijdens deze editie staan dus vijf ‘wereldkampioenen’ op het podium. De professionele artiesten treden vervolgens alleen maar op in combinatie met die amateurs. Daardoor ontstaan unieke en verrassende crossovers en een programma van topkwaliteit. Ik vind ook echt dat we nog nooit zo’n sterke lineup hebben gehad”, zegt Van Houten.

De tweede editie van Proud on Stage, die in oktober 2017 werd gehouden in De Harmonie in Leeuwarden, was tweemaal uitverkocht. “Mede dankzij de inbreng van Top Secret Drum Corps. “Door de volle agenda in De Harmonie is nu besloten om het spektakel te verhuizen naar De Lawei in Drachten, waar de faciliteiten zeker vergelijkbaar zijn met die in De Harmonie. De Lawei is goed bereikbaar met het openbaar vervoer en parkeren is gratis. Een kaartje kost 25 euro en daarmee is Proud on Stage veel goedkoper dan veel andere grote taptoes, concerten en andere voorstellingen.”

Op zaterdag 26 oktober staan twee identieke voorstellingen op het programma om 14.30 en 19.30 uur. Na de avondvoorstelling is er een afterparty met medewerking van T-Brass uit Sneek. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de middag- en avondvoorstelling. De kaartverkoop voor Proud on Stage gaat via de website van De Lawei (lawei.nl) en via www.proudonstage.nl.