De tweede editie van Proud on Stage was een grandioos succes. Het uitverkochte totaaltheaterspektakel trok op zaterdag 14 oktober bijna 1.900 enthousiaste bezoekers naar Stadsschouwburg De Harmonie. De optredens van elf topacts zorgden voor talloze staande ovaties. Het Zwitserse Top Secret Drum Corps bleek de absolute uitsmijter van een zeer gevarieerd en hoogstaand programma. De reacties op Proud on Stage waren zonder uitzondering lovend. “Het dak ging eraf!”

De Leeuwarder Courant pakte op maandag zelfs uit met een spread in het hart van de krant. Ze waarderen de manier waarop Proud on Stage een nieuw en jong publiek probeert te vinden voor muziekkorpsen, popkoren, dansgroepen en andere amateurkunstvormen. Want het publiek bij Taptoe Leeuwarden vergrijsde. “Het was tijd voor verandering en we denken dat we daarin zijn geslaagd”, aldus artistiek leider Piet van Houten.

De eigen speaker liet al weten dat veel mensen het maar normaal vinden als je gaat voetballen of hockeyen. “Maar als je in een koor zingt of in een uniform in een korps speelt, dan vinden mensen dat raar”, aldus Johan van der Wal. Proud on Stage wil dat beeld bijstellen.

Drummers met een attitude, verre van raar

Takostu Stiens pakte met hun opening en compilatie van de Marsparade het publiek alvast in. Terwijl Elske DeWall en Brassband Soli Brass het publiek daarna stil kregen met hun pure kwaliteit als het gaat om zang en blaasmuziek. European X liet horen wat mogelijk is met rudimental drumming. “Het waren drummers met een attitude, verre van raar”, aldus de LC in hun recensie.

Popkoor First Beat bracht Nirvana, met beatboxer en al. Terwijl Crescendo Opende vlak voor de pauze in klederdracht en wervelende show weggaf met zestien fietsen. Nu eens niet elders in de wereld, maar op het kleine theaterpodium. Het publiek stond op de banken. “Spectaculair en verre van duf”, vond de recensente van de krant.

Springend publiek

Na de pauze betoverde de getatoeëerde en stoere Tobias Messerschmidt de zaal met een gevoelige marimbasolo. Goed voor een levensgrote foto in de krant. Gevolgd door het theatrale en aanstekelijke popkoor Djemm. En wie kreeg de hele zaal aan het springen? Juist Advendo bleek een publiekslieveling. En de dansgroep Avant Garde Collective liet zien hoe fantastisch dans kan zijn. Totaal verbouwereerd nam de vreemde eend in de bijt – niet gewend aan showkorpsen in hun kleedkamer, maar wel ervaren in optredens tijdens grote tv-shows – hun staande ovatie in ontvangst. “Als jullie ons ooit nodig hebben. Bel ons!”, drukten ze de organisatie op het hart.

De hele zaal op drumles

Het Pasveerkorps excelleerde met een speciale editie van hun WMC-winnende show ‘To Find a Home’. Staande ovatie nummer zoveel. En Top Secret maakte het karwei vakkundig af. “In Knickerbockers met witte kousen eronder stond Top Secret zaterdag op het podium. Hoe stoer dat was? Heel stoer. Het dak ging eraf. Iedereen in de zaal wilde ineens op drumles”, aldus de Leeuwarder Courant.

Heel veel jonge mensen

Proud on Stage zorgde voor twee voorstellingen vol variatie en kwaliteit. En op de tribune zat oud. En jong. Vooral heel veel jonge mensen. En dat sterkt de organisatie van Proud on Stage om vol energie aan de slag te gaan met de derde editie van Proud on Stage, dat plaatsvindt in het voorjaar van 2019. “We blijven werken aan een nieuwe markt voor showkorpsen, popkoren en dansgroepen door ze een nieuw podium te bieden en ze te motiveren om samen te werken in crossovers”, aldus de organisatie. 

Grutsk

In 2018 richt Proud on Stage zich op Grutsk: een groot spektakel op zaterdag 30 juni. “Als Leeuwarden de Culturele Hoofdstad van Europa is, laten we in samenwerking met de Friese muziekbond OMF de binnenstad vollopen met showkorpsen, majorettepelotons, guardgroepen, massed bands, popkoren en andere muziekverenigingen. Er zijn streetparades, popup-optredens en hoogtepunt wordt een spectaculaire show op het podium van CityProms. En met Proud on Stage in ons achterhoofd laten we dan opnieuw de top van de amateurkunst in aanraking komen met professionele artiesten. We laten zien hoeveel kwaliteit we in de showkorpsen-, dans- en korensector hebben!”, aldus Van Houten. 

Klik hieronder voor de grote versie van het krantenartikel! En de site van Proud on Stage in de gaten voor foto’s en de videobeelden die we ook van elk optreden hebben gemaakt! Eerste livebeelden zijn al te zien via Facebookpagina van Proud on Stage.