Zo’n 3.000 bezoekers hebben zaterdag 9 november in de MartiniPlaza genoten van zeven showkorpsen tijdens de alweer 29eeditie van Taptoe Groningen. De Rijnmondband uit Schiedam en Adest Musica Sassenheim waren de topacts, maar uiteindelijk waren het vooral de Bicycle Showband Crescendo Opende en Jong Pasveer die de show stalen. 

MartiniPlaza lijkt gelukkig goed gevuld. De organisatie had laten weten op zo’n 2.500 bezoekers te hopen en dat aantal is vermoedelijk wel gehaald. De vaste ladyspeakster in Groningen, Grietina Nowee, heet het publiek welkom. Daarbij had ze ook nog even aandacht voor de directie van de Blue Devils, die ook bij de Taptoe aanwezig zijn op uitnodiging van Korpsmuziek.nl en Proud Event. CEO Shaun Gallant, Pete Emmons (tour manager) en Rick Valenzuela (directeur System Blue) waren hier om de Europese tour van Blue Devils International voor te bereiden. Taptoe Groningen pastte precies in het flitsbezoek van de Amerikanen, die in 2020 naar Leeuwarden komen voor The Battle, het eerste NK Drumbattle.

Opening
Het is klokslag half 8 – en dat wordt in MartiniPlaza duidelijk gemaakt met klokkengelui van d’Olle Grieze – als Taptoe Groningen door de Rijnmondband wordt geopend met een indrukwekkende vertolking van de mars Imperial Crown. De toon is gezet. Mooie uitvoering!

Mercurius Marching Showband uit Assen
Mercurius Assen betreedt als eerste de taptoe-arena met hun Disney-krakers-show. Van Pirates of the Caribbean tot Alladin en van Lion King tot Mary Poppins. De kersverse Nederlands Kampioen in de Starklasse brengt een goede show. Muzikaal is het allemaal zeer beheerst en netjes, wat Mercurius ons laat horen. De hand van Simon Visser, die ooit DOS Ulrum naar de top  van de First Division leidde, is goed terug te zien. Visueel ziet het er ook prima uit. Het programma is slim geschreven. De choreografie zorgt ervoor dat Mercurius muzikaal ook goed overeind blijft, ondanks dat het om een relatief kleine club gaat. Het publiek komt zelfs in Hakuna Matata al een beetje los en met muziek van Mary Poppins komt de show tot een sterk einde. Leuke show, knap gedaan! Mercurius kan een punt zetten achter een topseizoen.


Bicycle Showband Crescendo Opende
Het licht gaat uit en de fietsende muzikanten van Crescendo Opende komen de vloer op. Ditmaal met hun zogeheten ‘Musikparade-show’, die is gebaseerd op de succesvolle Marsparade. Onder de klanken van ‘Bicycle Race’ van Queen stappen de muzikanten op hun fiets en vanaf dat moment zit het publiek op het puntje van z’n stoel. De eenwieler, spannende formaties en bijna-crashes: het zit er allemaal weer in. Muzikaal blijft Crescendo vandaag goed overeind, ondanks dat op sommige momenten de hele speelvloer gevuld is met fietsen en het dan lastig is om samen te spelen. Hoogtepunt in de show is als een van de fietsers z’n voorwiel verliest en ter aarde stort. Onder muziek van At A Dixieland Jazz Funeral wordt de ‘overleden fiets’ op een stretcher naar voren gebracht. Prachtig gespeeld en het publiek vindt het prachtig. Met When the Saints Go Marching In komt dit vermakelijke programma tot het einde. Het publiek heeft ervan genoten en beloont Crescendo met een groot applaus en een enkele staande ovatie (en dat is heel wat voor stugge Groningers).


Jong Pasveer uit Leeuwarden
Jong Pasveer is de tweede Nederlands Kampioen die de vloer op komt met hun show #MovingForward. Het gaat hier echter om de winnaar van de jeugdklasse. De leden zijn 8 tot en met 17 jaar oud en dat zie je ook terug op de vloer. Er zitten echt nog een paar hele kleine muzikanten tussen. Echter: Jong Pasveer schotelt het publiek gewoon een volwassen show voor. Dat begint al met de opening: een mooie fluitsolo en een mystiek begin van de show, overgenomen door een sterk staaltje slagwerk. Zo kennen we Pasveer en het is mooi om te zien dat het er ook bij de jeugd al goed in zit. Zeker in het tweede deel van de show zit veel energie. Het slagwerk excelleert regelmatig en de Samba is een hoogtepuntje in de show. Alsof we zelf op het carnaval in Rio zijn. Tijd om te ademen is er niet, want we gaan zingend en spelend verder met Get on Your Feet. Met muziek uit Fantastic Beasts werkt Jong Pasveer toe naar het slot van de show. Wat een energie, wat een drive en wat een muzikaliteit van Jong Pasveer. Het is echt heel knap wat deze soms nog jonge kids laten zien en horen. Qua uitvoering schuurde het op sommige momenten een heel klein beetje, maar qua effect en variatie konden veel clubjes in Groningen nog wel wat leren van de Friezen. Topshow, en ook nu een aantal staande ovaties van het publiek.

Iserlohner Stadtmusikanten uit Iserlohn (Duitsland)
Taptoe Groningen heeft elk jaar wel een internationaal tintje en dit jaar is de Duitse Meister op bezoek in Plaza. De Iserlohner Stadtmusikanten brengen hun Queen-show met vrijwel alle krakers van de Britse muzieklegendes. De opmars is een beetje gemeen, want net op het climaxmoment van Bohemian Rhapsody stoppen ze met spelen. De opening is leuk met I Want it All en al snel wordt duidelijk dat we hier inderdaad een onvervalste medleyshow krijgen voorgeschoteld. De Iserlohner Stadtmusikanten leunen flink op hun sterke trompetsectie, maar dynamisch wordt er niet altijd een groot verschil gemaakt en dat is wel een beetje jammer. Bij Bohemian Rhapsody is het natuurlijk prettig dat het volumeknopje lekker open gaat. Want waar ze bij de opmars ophielden met spelen, gaat Iserlohn nu verder. Mooi is ook de saxofoonsolo bij I Want to Break Free: hier wel een mooie dynamische opbouw. In Radio Gaga wordt een lekker sfeertje neergezet en het publiek geeft de Duitsers een flink applaus aan het einde van hun prima show!Pauze
Het is pauze en het publiek kan dan de speelvloer op voor een drankje! De Sneker Utlopers krijgen net zoals voorafgaand aan het programma de Groningers een beetje in beweging. Het is niet voor niets dat dit clubje regelmatig prijzen wint.

Maastrichtse Verkennersband (MVB) uit Maastricht
Helemaal vanuit het zuiden van het land komt de Maastrichtse Verkennersband met hun show Popcorn Time. We kunnen lekker achterover gaan zitten en genieten van muziek uit films en tv-series. Helaas lijkt het erop dat een aantal verkenners de weg naar Groningen niet hebben kunnen vinden, want op sommige momenten zijn er een paar flinke gaten in de figuraties te zien. Muzikaal gezien lijkt de club er echter geen last van te hebben. Nadat de halve club een soort van om het leven is gebracht, klinkt muziek van Schindlers List door een klein ensemble heel mooi. Popcorn Time is een leuke show met flink wat tv-tunes, theatrale effecten – de act met de rode knop blijft leuk en The A Team wordt mooi uitgebeeld – en soms ook een pittige choreografie. De tambour-maitre van de club, Alain Garnier, krijgt nog een complimentje van speakster Grietina, want hij heeft een belangrijke rol in de show en rent van hot naar her. “Ach, ik kan wel een beetje lichaamsbeweging gebruiken”, zegt hij. En daarmee krijgen de Maastrichtse Verkenners ook de lachers op hun hand.

Rijnmondband Schiedam
Het is de beurt aan Rijnmondband Schiedam met hun nieuwe show A Day in the Park. We zien een paar typische vuilnisbakken en een picknicktafel op de vloer. De opmars is snel. Voor je het weet staat de club op z’n plek en kan de show ook beginnen. Ik vind dat wel fijn, want de vaart blijft zo in het evenement. De Rijnmondband laat meteen maar zien dat ze al heel comfortabel zijn met deze nieuwe show. Voetenwerk is strak, aanzetten zijn gelijk en figuraties worden overtuigend neergezet. De opening zorgt voor een lekker sfeertje, waarbij het slagwerk de vuilnisbakken goed gebruikt. Groovy! Het is bij deze show een beetje alsof je lekker in het park zit te luisteren naar Sublime FM. Tegelijkertijd is het wel een beetje alsof de show wat voortkabbelt. Het is een beetje lastig om een verhaal te ontdekken. Er zitten een aantal hele mooie muzikale momenten in, maar op de een of andere manier spettert het nét niet. Ik laat me altijd graag door Rijnmondband van m’n stoel blazen, maar dat blijft wat uit. Rijnmondband maakt halverwege de show een aantal keren gebruik van een sample. Het piano-intro (sample) via een veel te kleine muziekbox (als je het doet, doe het dan goed) wordt volledig weggespeeld door de veel mooiere saxofoonsolo en dat is vooral een compliment voor de soms sublieme muzikaliteit van Rijnmondband. Ze hebben die samples gewoon niet nodig op deze manier. Al met al is het op veel momenten genieten bij de Rijnmondband, maar het is een beetje een brave show. Ik mis een beetje de branie van de laatste twee topshows. Muzikaal sterk? Zeker! Visueel strak? Ook dat! En het publiek geniet er ook terecht van!

Adest Musica uit Sassenheim
De laatste deelnemer is Adest Musica uit Sassenheim. De opmars is ronduit gaaf! Een mooie grote groep zet de beginpositie van de show neer. We krijgen de show Stairway to Heaven voorgeschoteld: een verzameling van symfonische rockmuziek van onder andere Pink Floyd, Led Zeppelin en Iron Maiden. Adest gaat met de opening van de show verder waar de opmars is gestopt. Opnieuw een hele mooie brede klank: een beetje Pirates-achtig en dan weten de kenners vast wel wat ik bedoel. Mooie dynamiek en een flinke climax: het eerste echte kippenvelmomentje van deze avond. Het is een beetje jammer dat het volumeknopje na dit eerste statement een beetje op standje hardrock blijft staan. Het klinkt daardoor erg overtuigend, maar de wat minder harde euphoniumsolo’s zijn een mooie dynamische afwisseling in het programma. Het nummer Stairway to Heaven is een mooi moment in de show. Wat volgt is een lekkere trompetsolo, waarbij het podium met ook het drumstel erop goed wordt gebruikt. Adest kiest er overigens voor om veel slagwerkpartijen te dubbelen door de tamboers op de vloer en het drumstel, in het midden van het speelveld. Dat levert soms wel wat samenspelprobleempjes op. Op de climaxmomenten spettert Adest echter van het veld af! Je mist soms wel een beetje nuance, maar deze rockshow vliegt voorbij.

Finale
Op de Martinimars mét Gronings volkslied, gespeeld door Mercurius Assen, komen alle deelnemers het veld op. Vrijwel alle korpsen spelen Blijf bij Mij Heer onder leiding van huisdirigent Abel Zuidema. Een van de muzikanten van Adest Musica verzorgt een goed Taptoe-signaal en dan volgen nog de volksliederen van Duitsland en Nederland. Na de nodige dankwoordjes, een groot compliment voor Tara Rodenhuis (tambour-maître Jong Pasveer) en zeven afmarsen zit de 29eeditie van Taptoe Groningen erop. Tijdens de finale wordt maar weer duidelijk dat het publiek heeft genoten van alle deelnemers. Toch lijkt het applaus voor Jong Pasveer en Crescendo nét even iets groter. En dat terwijl ook de andere deelnemers in Groningen een goede show hebben neergezet. De opbouw in het programma was prima, met de twee topacts aan het einde en dus twee publiekslievelingen die ook voor de pauze excelleerden.

Alles uit de kast bij 30eeditie
Schrijf 14 november vast in je agenda, want dan vindt waarschijnlijk de 30eeditie van Taptoe Groningen plaats. En volgens Grietina Nowee wordt dan alles uit de kast gehaald voor een absolute top-taptoe.

Rest ons niets meer dan de organisatie van Taptoe Groningen te feliciteren met een geslaagde 29eeditie. Bedankt voor de gastvrijheid. Het was een mooie avond!

Bekijk hier een mooie fotoreportage van Marco & Caroline van der Borg!