verslag en foto: John van Alebeek

Na aantal jaren van afwezigheid was er weer een NK voor Mars en Show sector.
Op uitnodiging van de doelgroep SMP van de KNMO mocht ik als afgevaardigde de Muziekbond
Gelderland Flevoland (MBGF) dit NK bijwonen.
Normaal gesproken wordt om de titel NK show gestreden tijdens het ODSC in Assen, maar helaas
ging dat dit jaar niet door. Daarom is het NK mars en show dit jaar samengevoegd op deze dag.

Wat me als eerste opviel was de geringe deelname bij zowel de mars als de show. Waar zijn alle Nederlandse Marching- en Showbands die normaal gesproken deelnemen aan concoursen en wedstrijden?
Er was deze editie een open inschrijving en alle gelegenheid om het mars- of showproduct te laten beoordelen. Erg jammer en een gemiste kans lijkt me, zeker als je hoort dat er zo weinig georganiseerd wordt voor de SMP-sector. Waar gaat het heen met concoursen en wedstrijden? Ik vraag mij af of er nog wel belangstelling is.

Terug naar het programma: in Mars Star Klasse was er 1 deelnemer en in de Mars Championship klasse 4 deelnemers.
Wie uiteraard opviel was het Pasveerkorps uit Leeuwarden die na 26 jaar weer mee doet aan het mars concours en zeker niet onverdienstelijk. Het was vrij welk parcours er gelopen kon worden: het WMC-parcours of een vrije keuze in straatparcours. Alle 5 optredens waren keurig en goed uitgevoerd in de zinderende hitte. De beoordeling is vakwerk en laat ik dan graag over aan de jury. Ik heb genoten van alle optredens, maar als toeschouwer miste ik toch wel de marchingbands in het geheel.

Verder werd aan de dag zoals de geschreven het NK show toegevoegd. Er waren 2 deelnemers in de Show Starklasse: Beatrix Hilversum die na jaren weer op de velden verscheen en DSG Waadhoeke – een fusievereniging. Sinds 1 januari 2023 zijn zij een samenvoeging van 3 Friese verengingen.
In de show Championship klasse1 kon de toeschouwer kijken naar deelnemer Jubal Dordrecht.

Al met al was het een mooie middag, ondanks het tegenvallende deelnemersveld. Laten we hopen dat het voor de komende jaren beter gaat worden en het de verenigingen ook stimuleert om deel te nemen en de evenementen in stand te houden. Uiteraard een dik compliment voor de deelnemers die op deze hete dag wel hun performance hebben gegeven.

Als toegift was er nog een gastoptreden van het Kamper Trompetter Korps met hun 2023 show. Het had zeker niet misstaan als ook zij deelgenomen hadden aan de wedstrijd. Nogmaals: oordelen bij wedstrijden laat ik aan de jury over en behoud mij van commentaar op de prestaties.

Aanstaande Zaterdag 24 juni 2023 staat het NK Mars en Show voor Jeugdkorpsen in Huizen op het programma met een mooi deelnemersveld van de Nederlandse Jeugdkorpsen in Mars en Show.

John van Alebeek
MBGF

De uitslag van het NK Mars en Show 2023.
Marching

Star Division:
1. St. Cecilia uit Zegge, 85 pt, kampioen.
Champion Division:
1. Pasveer Leeuwarden, 90,438 pt, kampioen
2. Concordia Overdinkel, 82,313 pt
3. Drumband Hasselts Fanfare, 81,375 pt
4. Excelsior Losser, 80,75 pt.

Show
Star Division:
1. Beatrix Hilversum, 75,417 pt, kampioen
2. Door Samenwerking Groot (DSG) Waadhoeke, 74,042 pt.
Champion Division:
1. Jubal Dordrecht, 76,583 pt, kampioen.