Het Jeugdkorps van Showband Urk heeft zaterdag 29 september j.l. deelgenomen aan de Nationale Jeugdmanifestatie, voorafgaand aan de Nationale Taptoe in Ahoy te Rotterdam. Door een jury van dirigenten en tamboer-maitres van onze krijgsmacht orkesten werden een tiental jeugdkorpsen beoordeeld in het voorprogramma van de Nationale Taptoe. Dit jaar viel voor het eerst Jeugdkorps Showband Urk die eer te beurt.

Voor de leden van het Jeugdkorps was dit optreden een bijzondere ervaring. In de zwaarbewaakte catacomben, waar de aan de taptoe deelnemende militairen zich ophouden en niemand anders komen mag, konden de jeugdleden zaterdag vrij rondlopen. De zenuwen gierden door hun kelen toen ze in het halfdonker stonden opgesteld achter de coulissen van de arena van de Nationale Taptoe. Toen de gordijnen opengingen marcheerden ze onder leiding van tamboer-maitre Elizabeth Foppen het square op voor een duizendkoppige menigte. De jury was verrast en onder de indruk van de energie en het enthousiasme van de muzikanten en waardeerde hun show met 89,13 punten. Ze leverden een topprestatie door zeven van de tien deelnemende korpsen te verslaan en werden 3e op de ranglijst. Het instructieteam met instructrice/choreograaf Berdien Bolle, slagwerkdocent Hendri Bolle en blaasdocent Gellius Kaars Sijpesteijn (die ook deelnam aan de Taptoe als hoornist van het Trompetterkorps der Marechaussee) blaakten van trots toen ze zagen hoe hun tips & trics door de leden werden toegepast.

Het jubileumjaar van Showband Urk is een vruchtbaar jaar gebleken. In juni werd het Jachthoornkorps eerste in de voorronden op het Europees kampioenschap in Radstede-Duitsland en het Kidskorps kampioen in de Kidsklasse tijdens het Jeugdfestival te Stiens. Het wedstrijdseizoen werd zaterdag door het Jeugdkorps succesvol afgesloten met een plaatsing in de top 3 van Nederlandse jeugdkorpsen.

Vrijdagavond 14 december wordt door Showband Urk het jubileumjaar afgesloten met een spectaculaire Toeteraved in De Schelp.