Home Evenementen Klankstad Kerkrade trapt 19e WMC af met grote openingsparade

Klankstad Kerkrade trapt 19e WMC af met grote openingsparade

602
0

Op donderdag 7 juli geeft Kerkrade het startsein voor de 19e editie van het Wereld Muziek Concours (WMC). Nationale en internationale muziekgezelschappen, dansgroepen, steltlopers en andere folkloristische artiesten vormen gezamenlijk een parade die dwars door de stad trekt en de veelkleurigheid en rijkheid van het festival toont. Het openingsconcert in de Rodahal wordt verzorgd door philharmonie zuidnederland en het Wave Quartet. “Tijdens de opening trekken we meteen alle registers open,” vertelt Björn Bus, Artistic Manager van WMC. “WMC is natuurlijk een concours, maar ook een volksfeest dat we met heel Kerkrade en de regio willen vieren. Daarom hebben we er dit keer voor gekozen om de opening in het centrum te organiseren.”

Openingsparade
De parade start om 17:00 uur in het WMC Village (Stadspark) en voert over de Koninginnestraat, Stationsstraat, Kapellaan en de Markt. WMC-toppers als Showband Takostu Stiens, Bicycle Showband Crescendo en Pasveerkorps Leeuwarden nemen deel, net als een afvaardiging van de Nederlandse militaire korpsen en nationale en internationale harmonie- en fanfareorkesten. Vanaf 19.00 uur spelen onder meer Da Blechhauf’n en Druckluft op de BLOW! Stage op de markt. Om 22.00 uur verricht het WMC-team, samen met de voorzitters van de vrijwilligerswerkgroepen, op datzelfde podium de officiële openingshandeling. Alle activiteiten in het stadscentrum zijn gratis toegankelijk.

Openingsconcert
Terwijl de festiviteiten op de BLOW! Stage op de markt Kerkrade in volle gang zijn, staan philharmonie zuidnederland en het Wave Quartet op het podium van de Rodahal. Samen verzorgen zij de muzikale opmaat naar het 19e WMC en tonen tijdens het concert een dwarsdoorsnede van wat WMC te bieden heeft: blaasmuziek en slagwerk. De nieuwe WMC Hymne – geschreven door de Kerkraadse componist Hardy Mertens – gaat die avond in première. Hij liet zich voor dit werk inspireren door de rijke geschiedenis van het festival en de bekende WMC-tune van Henk Badings. Verder staan er composities van Johan de Meij, Igor Stravinski en een première van een compositie van Astor Piazolla op het programma. Kaarten voor dit concert zijn vanaf nu verkrijgbaar.

Over WMC
Het Wereld Muziek Concours (WMC), dat sinds 1951 iedere vier jaar plaatsvindt in Kerkrade, is in de kern een blaasmuziekfestival met als basis de wedstrijden voor harmonie- en fanfareorkesten, percussie-ensembles, brassbands, mars- en showbands en dirigenten. Tevens programmeert WMC gedurende het vier weken durende festival hoogwaardige orkesten en artiesten uit binnen- en buitenland op verschillende locaties in de stad en de regio die een dwarsdoorsnede tonen van wat de blaasmuziek te bieden heeft. Het Wereld Muziek Concours trekt vierjaarlijks zo’n 200.000 bezoekers en 15.000 muzikanten uit binnen- en buitenland. Daarmee is het een van de grootste festivals van Nederland en het belangrijkste blaasmuziekfestival ter wereld.

Meer informatie en tickets via wmc.nl.