Na twee lange jaren vond er eindelijk weer een mooi showkorpsenevenement plaats in het Noorden. Acht noordelijke korpsen, waarvan zes WMC-deelnemers, verzamelden zich op het sportpark in Opende voor Take One. Dit evenement wordt altijd georganiseerd in een WMC-jaar. De WMC-deelnemers gaan met de billen bloot. Voor de meeste korpsen betekent Take One de premiere van de nieuwe WMC-show. De instructieleden van de korpsen beoordelen vervolgens meteen elkaars programma op tips en tops. Tijdens deze goed georganiseerde editie van Take One legden de toppers nog niet al hun kaarten op tafel. Nog niet alle programma’s waren ‘af’, maar de potentie van de programma’s was wel zichtbaar. En daarvan smulden de bijna 1.500 toeschouwers nu al.

Verslag: Matthijs van Houten
Fotografie: HaFo- Harma Fotografie 

Take One is een initiatief van de noordelijke topkorpsen. De verschillende verenigingen leveren allemaal een afvaardiging voor de organisatie van het event. Eerder verzamelden de WMC-deelnemers zich al in Sneek en Leeuwarden voor deze vroege WMC-tryout. Dit jaar was Bicycle Showband Crescendo gastheer van het evenement. Zij bestaan dit jaar maar liefst honderd jaar. Samen met de organisatie van Take One hebben zij een mooi evenement neergezet, compleet met afterparty waar het dak van het thuishonk van de fietsende muzikanten eraf ging.

Tips en tops
Take One is een bijzonder evenement, want de instructieleden van de verschillende bands beoordelen elkaar. Het is niet zo dat er wordt gestrooid met punten. Ze leveren tips en tops, oftewel waardevolle feedback. KNMO-jurylid Berend Jan de Vries en Karin Glaasker waren ook naar Opende afgereisd om onafhankelijk advies te geven. Omdat Take One vroeg in het seizoen plaatsvindt, is er voor de deelnemers nog een mogelijkheid om iets te doen met die feedback. Ook dit jaar was er tijdens de nabespreking weer sprake van een open sfeer, waarin waardevolle tips en tops zijn uitgewisseld. En dat is mooi, want het gaat toch om concurrenten.

Want bij deze editie stonden maar liefst drie WMC-kampioenen op het veld. Pasveer verdedigt komende zomer de WMC-titel op het onderdeel Show en Takostu is de regerend WMC-kampioen Marsparade. Tijdens het laatste WMC was er op het onderdeel Marsparade sprake van een spannende strijd met Advendo en Crescendo Opende: ook zij stonden op Take One. Jong Advendo behaalde in 2017 twee titels in de First Division: Show en Marsparade. Tijdens het komende WMC gaan ze de strijd aan met onder andere Jong Pasveer op het onderdeel show in de Jeugd Divisie. Beide korpsen lieten in Opende hun show zien.

Veel belangstelling
Genoeg ingrediënten dus voor een mooie show. Bijna 1.500 mensen wilden daar getuige van zijn. Het evenement begon zelfs een kwartier later omdat niet iedereen op tijd binnen de deuren van het sportpark kon zijn. Zo druk was het bij de kaartverkoop, waar je voor slechts 4 euro een kaartje kon kopen. De grote belangstelling was een goed teken. Niet alleen voor de deelnemers, die eindelijk weer eens mochten optreden voor een mooi publiek. Ook voor de organisatie, want die zijn met deze bezoekersaantallen uit de kosten. Take One was ook een soort mega-reünie: het was fijn om na een jaar of drie weer handen te kunnen schudden en bij te praten.

Voor mij was het ook een mooi moment om het stof van de Korpsmuziek-pen af te blazen. Natuurlijk zijn we tijdens het WMC weer aanwezig om verslag te doen van alle optredens. Maar ook KM is een beetje roestig na twee jaar zonder Taptoes en wedstrijden. De eerlijkheid gebiedt me wel te zeggen dat ik voor de pauze niet alle shows goed heb kunnen bekijken, vanwege andere bezigheden voor een van de deelnemers (Marum).

Jeugdkorps Crescendo Opende
Rond 14:15 uur was het dan eindelijk showtime! Het Jeugdkorps van Crescendo Opende mocht voor eigen publiek het spits afbijten. Er staat een mooie club op het veld, dus dat is een goed teken voor de toekomst. Natuurlijk zit er in deze show een fiets. Voor de jonge kids was het vast spannend om voor eigen publiek op te treden, maar daar hebben ze zich goed doorheen geslagen. De jonge muzikanten van Crescendo gaan niet naar het WMC, maar ze zullen dit jaar nog wel van zich laten horen. Een mooie aftrap van dit evenement!

Jong Advendo Sneek
Vijf jaar geleden haalde Jong Advendo maar liefst twee WMC-titels binnen. Dit jaar staat er vrijwel een compleet nieuwe groep op het veld. Ze focussen zich voor dit WMC op het onderdeel show. Na twee lastige coronajaren, waarin het voor alle muziekverenigingen lastig is geweest om te werken aan een stevige basis, lijkt dat een logische keuze. Voor een heel groot deel van de leden van Jong Advendo was dit het eerste showoptreden voor een echt publiek. De kop is er echter af en de basis staat.

Showband Marum
Showband Marum heeft in januari van dit jaar het besluit genomen om niet mee te doen aan het WMC. De club heeft besloten om voor nu een wat andere weg in te slaan, waarbij publieksparticipatie centraal staat. Er wordt gewerkt aan een nieuw concept, waarin publieksvriendelijke muziek, gecombineerd met visuele effecten centraal staan. Dit concept wil men laten zien tijdens festivals, op kleinere locaties in binnensteden en bijvoorbeeld op plekken waar veel mensen samenkomen. Tijdens Take One lieten de Marumers een voorproefje zien. Compleet in een nieuwe look, met een nieuw repertoire en een stukje choreografie. Niet op een compleet veld, maar op een klein vloeroppervlakte. Ondanks dat Marum niet naar het WMC gaat, waren de leden blij dat ze zich wel konden presenteren aan het publiek. Ook voor hen geldt dat de kop er nu af is.

Jong Pasveer Leeuwarden
Ook Jong Pasveer betrad het veld met een onervaren groep. De spanning was duidelijk zichtbaar op de jonge koppies. Ga er maar aan staan: voor het eerst optreden tijdens zo’n groot evenement. Ze sloegen zich goed door hun show ‘The Rollercoaster’ heen. Het is daarnaast mooi dat ze dit jaar weer meedoen aan het WMC. Hopelijk wordt het een mooie strijd met Jong Advendo.

Bicycle Showband Crescendo Opende
Crescendo viert dit jaar haar 100ste verjaardag. Er zijn al wat feestjes gevierd en Take One is een mooie manier om het eigen publiek te verwennen met de premiere van hun nieuwe Marsparade en de optredens van de andere korpsen. Vijf jaar geleden deed Crescendo een serieuze gooi naar de titel op het onderdeel Marsparade. Toen liet men ook een show zien op het WMC. Dit jaar gaan alle ballen op de Marsparade met de productie ‘Lights Out’. Inmiddels heb ik plaatsgenomen op de jurytoren en dus heb ik een goed overzicht op het veld, waar tijdens de pauze een marsparadeparcours is uitgelegd.

Natuurlijk letten we vooral op het ‘vrije deel’ van de Marsparade. Crescendo pakt meteen de aandacht met de herkenbare F1-tune: met een hoofdrol voor de trombonisten die feilloos het geluid van een voorbijrazende F1-auto kunnen nadoen. De Marsparade van Crescendo staat weer bol van de spannende kruisingen en effecten, ditmaal mét spectaculaire botsing. Hoewel dit dus eigenlijk niet de bedoeling was (‘op repetities gaat dit altijd goed’, aldus de instructie). Crescendo verkeert in de omstandigheden dat ze zich kunnen verspreiden over het hele parcours. Sterker nog: er staat en flinke groep op het veld en soms moeten de leden zich ook wel verspreiden over het hele veld. Het is nog vroeg in het seizoen en dat leverde af en toe wat samenspelproblemen op. Het was knap dat dit toch wel weer bij elkaar kwam. Er is nog genoeg tijd om daar aan te werken. En los daarvan: deze marsparade was nog niet af. Er zitten nu al genoeg spectaculaire elementen in en Crescendo zal ook dit jaar weer een Kerkraadse publiekslieveling zijn.

Pasveerkorps Leeuwarden
Vijf jaar geleden wist Pasveer enigszins verrassend – maar niet minder verdiend – de WMC-titel voor zich op te eisen. Ze brachten toen al een eigenzinnig programma. In de afgelopen jaren is Pasveer begonnen te experimenteren in de Winds-competitie met een front ensemble en versterking. De innovaties hebben zich doorgezet: zo zien we ook op het veld een front ensemble en flinke speakers voor het toevoegen van geluidseffecten. De speakertekst belooft een eigenzinnige show met als titel ‘The Other’: een verhaal over inclusie en diversiteit. Kun je jezelf zijn in een groep? Pasveer wil laten zien dat een ieder ertoe doet.

Ook voor Pasveer geldt dat het programma nog niet af is. Er komen nog twee minuten show bij. Een volledig oordeel is dan ook niet mogelijk. Duidelijk is wel dat Pasveer de lat hoog legt. De choreografie is snel, de muziekkeuze is uitdagend. Het front ensemble heeft een ontzettende grote uitdaging, want het grootste deel van de tijd is er geen dirigent in zicht. Ook staat men met de rug naar het korps en dus komt alles aan op luisteren en tellen. Qua samenspel is er nog genoeg ontwikkeling mogelijk en dat geldt ook voor de muzikale (dynamische) balans tussen het korps (inclusief lyra’s) en het front ensemble, dat flink wordt versterkt. De fluitgroep is niet heel groot én zij hebben uitdagende figuraties: er wordt veel van deze groep gevraagd! Dan speelt het niet mee dat er ook een kleine storing in de versterking zat, zo lazen we op de FB-site van Pasveer.

De show begint met een snelle opening. Het programma bevat een aantal mooie muzikale momenten: soms met een duistere sinistere sfeer vanuit het front ensemble. Natuurlijk mét de kenmerkende muzikale contrasten, waarin het slagwerk weer een belangrijke rol speelt. Het einde leek wat verrassend, maar men belooft ons nog een spetterend slotnummer.

Het is een programma dat je vaker moet zien om het verhaal te ontdekken: soms zie je geïsoleerde muzikanten, maar het verhaal moet nog even vallen. Dit concept heeft veel in zich! Ik ben enorm benieuwd waar Pasveer over een aantal weken staat. Duidelijk was ook dat dit voor Pasveer het eerste optreden was. Als ze de overtuiging van de afmars ook kunnen laten zien in het showprogramma zelf, dan heeft Pasveer een bijzonder programma, waarmee ze vol trots als titelverdediger het veld in Kerkrade kunnen betreden.

Advendo Sneek
Alle korpsen hebben een aantal roerige corona-jaren achter de rug, maar Advendo Sneek werd even volledig uit het lood geslagen door het plotselinge overlijden van Marc Brinkhuis, een van de drijvende krachten achter Advendo. Wat niet iedereen weet, is dat Marc (arrangeur en choreograaf) een groot deel van deze show al op de plank had liggen. Het showprogramma ‘The Message is Love’ mag je dus zien als een hommage aan en een laatste kunststukje van Marc. Het verlies is groot, maar gelukkig staan andere Snekers nu op om het korps voor te bereiden op het WMC, waar Advendo meedoet aan de onderdelen Show en Marsparade.

Advendo liet in Opende zien dat er al flink wat routine is ontwikkeld. Muzikaal en visueel heeft men de zaken het beste op orde. Het publiek krijgt een typische Advendo-show voorgeschoteld: mét contrasten, variatie, tempowisselingen en spectaculaire figuraties, ook al kunnen de lijntjes soms nog net wat rechter. Advendo klonk in Opende wat meer beheersd dan een aantal jaren geleden en dat misstaat niet. Hoogtepunt voor mij was het nummer Hallelujah. Voor mij voelde dit als hét eerbetoon aan Marc. Mooi gespeeld en een flinke climax: oftewel kippenvel! Ik ben benieuwd hoe het slot van de show er in Kerkrade uit gaat zien. Naar verluidt is ook dit programma nog niet helemaal af.

Advendo heeft weer een echte publieksshow. Een groot contrast met bijvoorbeeld Pasveer. Het is interessant om te zien hoe dit uit gaat pakken. Bij Advendo mis je soms wel een klein beetje vernieuwing en diepgang, maar men krijgt de handen van het publiek wel flink op elkaar. En dat is natuurlijk ook wel waar je het voor doet! Een goed optreden en een mooie basis om op door te bouwen richting het WMC. En daarin zullen ze ook nog hard gaan werken aan een Marsparade, waarmee ze een gooi doen naar de WMC-titel.

Takostu Stiens
Takostu Stiens mocht het programma in Opende afsluiten met hun show ‘Different Timelines’. Het leek er aanvankelijk even op dat Takostu als titelverdediger alle ballen op de Marsparade zou gooien. Toch zijn de Stiensers in Kerkrade te zien op het onderdeel show. Ze doen dat met een typische Takostu-show: geen ingewikkeld thema. Hun show is een combinatie van muziek van Bach, Snarky Puppy en Kensington. “Contrasten die samen een geheel vormen”, aldus de speakertekst.

Takostu begint het programma met muziek van Bach. Zoals we tijdens Take One wel vaker zagen, zit de routine er nog niet helemaal in. Het begin was niet vlekkeloos, maar al snel herpakken de Stiensers zich. Dan volgen ook de kenmerkende tempowisselingen. Opvallend is de goede dynamische balans tussen de fluitgroep en het slagwerk. De tambour-maître krijgt de handen van het publiek op elkaar met zijn mooie en spectaculaire stokbeheersing. Zo vaak zie je dit niet meer op de Nederlandse velden (steeds vaker wordt de tambour-maître gebruikt als ‘poppetje in de drill’).

Halverwege de show mis je wel een aantal wisselingen in het tempo en het contrast. Dan dreigt de show een klein beetje voort te kabbelen. Je mist dan even dat ene hoogtepuntje dat je na een show nog bijblijft. Als liefhebber kan ik een stukje Snarky Puppy (Ken je dat niet? Zoek ze op op Spotify!!!) wel waarderen! Muzikaal uitdagend, dat ook! Ik heb verder het idee dat Takostu hun show wel wat meer naar voren kan trekken, dan maak je nog iets meer contact met het publiek. Dat werkt dan ook goed tijdens de kenmerkende dansjes, die we richting het slot krijgen voorgeschoteld.

Al met al heeft Takostu weer een show vol herkenbare muziek én een compleet programma. Dat doet het goed bij het publiek. Ook in Stiens staat er een mooie basis voor deze WMC-show. En dat is maar goed ook, want de club zal nog wel wat tijd kwijt zijn voor het instuderen van een Marsparade, waarmee men de WMC-titel zal willen verdedigen.

Afterparty
Met het optreden van Takostu kwam er een einde aan Take One. Gelukkig geen ellenlange finale, nu nergens voor nodig. Het publiek heeft een mooi voorproefje gekregen van wat er allemaal in het vat zit, ondanks dat de meeste toppers nog niet alle kaarten op tafel hebben gelegd. Voor de muzikanten stond er na het harde werken nog een mooie afterparty op het programma. Tijdens de nabespreking van de jury (instructieleden) kon het foodplein worden geplunderd. In het mooie Baron-theater (het thuishonk van Crescendo) stond al een zanger klaar. Er werd flink nagepraat door de leden en instructie. De Utlopers uit Sneek zorgden stiekem voor hét hoogtepunt van de dag. Ze verrasten de muzikanten met een verrassingsoptreden: binnen een mum van tijd stond de dansvloer vol en het dak ging er werkelijk vanaf.

Complimenten
Met de afterparty kwam er een einde aan een mooie dag. ‘We mochten weer’ en dat was fijn. Het WMC-seizoen is voor de noordelijke deelnemers afgetrapt: iedereen weet waar men nu staat en waar men nog aan moet werken. Er valt overal nog genoeg te doen en ik ben benieuwd waar alle inspanningen toe gaan leiden. Succes en tot snel!